Komentajan talo – työmaan edistyminen

Vanhan rakennuksen purkaminen

2016.07.22Kuva 1. Viimeisiä kuvia vanhasta toimisto-osasta ja etualalla sijaitsevasta miehistöruokalasta kesällä 2016.

Vanhan Komentajan talon ja miehistöruokalan (kuva 1) purkaminen aloitettiin heinäkuussa 2016. Rakennuksille tehdyn selvityksen lopputulema oli, että korjaaminen ei olisi taloudellisesti eikä teknisesti enää järkevää.

2016.08.172016.11.07

Kuvat 2 ja 3. Kuvaa vanhan rakennuksen purkuvaiheesta ja lokakuussa alkaneen uuden rakennuksen maarakennusvaiheesta.

Lokakuun puoleen väliin mennessä vanhojen rakennusten rippeet oli siivottu tontilta ja uuden Komentajan talon rakennustyöt pääsivät alkamaan (Kuvat 2 ja 3).

Uudisrakentaminen alkaa

Kosteusvauriot alapohjarakenteissa ovat valitettavan yleisiä suomalaisissa rakennuksissa. Siksi on tärkeää, että pohjatyöt tehdään huolella ja rakennuksen alla panostetaan toimivaan salaojitukseen ja kapillaarikerroksien tekemiseen. Tähän rakennukseen on tehty tuplasalaojat, jossa putket on asennettu eri tasoille. Lisäksi putket on varustettu varavirralla toimivilla pumppaamoilla esim. ukkosmyrskyn aiheuttaman sähkökatkon varalle.

Maaperästä peräisin olevaa kosteutta ja esim. mahdollista radonkaasua vastaan hyvä torjuntakeino on varustaa rakennus tuulettuvalla alapohjarakenteella. Tässä kohteessa päädyttiin käyttämään em. ratkaisua kellarittomilla osilla, eli n. 2/3 rakennuksen pohjan alasta. Kellarin lattia on toteutettu maanvastaisesti käyttäen vesitiivistä betonia kantavassa pohjalaatassa.

This slideshow requires JavaScript.

Kuvat 4-12. Kuvakollaasi talven 2016-2017 aikana tapahtuneista pohja- ja runkotöistä, sekä sääsuojateltan asennuksesta.

Kantava betonirunko kasattiin talven aikana vaiheittain. Kun runko oltiin saatu pystytettyä, rakennukset “huputettiin” yksi kerrallaan sääsuojaan. Tämä mahdollisti sen, että kaikki kosteudelle herkät rakennusvaiheet, kuten puurunkojen kasaukset ja seinien levytykset saatiin asentaa suojassa. Näin varmistettiin kuiva rakentaminen.

Missä mennään nyt?

Hengitysliitto järjesti 12. elokuuta yleisölle avoimen tutustumiskäynnin Komentajan talon työmaalle. Edeltävällä viikolla rakentaminen oli edennyt siihen vaiheeseen, että sääsuojat oli voitu purkaa rakennusten ympäriltä. Yleisön kysymyksiin työmaasta ja sen erityispiirteistä olivat vastaamassa Ammattiopisto Luovin kiinteistöpäällikkö Petri Petäjäjärvi ja työmaan vastaava mestari Mika Liikanen YIT:ltä.

Kuvat 13-15. Yleisölle avoimen esittelykierroksen aikaan sääsuojat oli juuri purettu rakennusten ympäriltä. (Ylärivin kuvat: Päivi Suuniittu)

 

cropped-hengitysliitto_logo.png

Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Teemme työtä sen eteen, että kaikkien olisi helpompi hengittää.
Teksti:
Heikki Rautio
Korjausneuvoja, Hengitysliitto ry

Advertisements

Tervetuloa Komentajan talolle!

Tervehdys arvon lukija! Olet eksyttänyt itsesi Hengitysliitto ry:n julkaisemalle blogille, jossa kerrotaan uuden koulurakennuksen rakennusprojektista ja seurataan käynnissä olevan työmaan vaiheita. Työmaa sijaitsee Oulun Intiössä, vanhan kasarmialueen kupeessa.

Rakennus, joka sijaintinsa vuoksi on ristitty KOMENTAJAN TALOKSI, tulee valmistuttuaan olemaan Ammattiopisto Luovin uusi koulutusyksikkö. Luovi on osa Hengitysliittoa. Rakennusprojekti alkoi keväällä 2016 ja on tarkoitus saada päätökseen kahdessa vuodessa, eli käyttöönotto on ajoitettu keväälle 2018

Komentajan talo- blogi

Poikkeuksellisen ja huomionarvoisen Komentajan talon työmaasta tekee mm. se seikka, että lähes koko rakennusprojektin runkovaihe on tehty sääsuojassa (Kuva 1). Sääsuoja paitsi pitää rakennuksen kuivana, mutta myös helpottaa työmiesten työskentelyä esim. katonrakennuksessa (Kuva 2). Vasta kun vesikatto ja julkisivut ovat valmistuneet iso “teltta” rakennuksen ympäriltä puretaan.

ulkokuva_01

KUVA 1. Talo hupussa kesäkuussa 2017

katolta_tyontekoa_02

KUVA 2. Vesikatteen asennus tehdään sääsuojassa

Komentajan talon suunnittelussa on kiinnitetty muutenkin huomiota kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn ja mm. sitä kautta hyvän sisäilman saavuttamiseen. Kaksiosaisen rakennuskompleksin toisella puolella on kellarikerros, jonka ympärys on salaojitettu tuplaputkilla. Kellarittoman osan alapohja on toteutettu maanvastaisen rakenteen sijaan tuulettuvana. Tämä suojaa rakennusta tehokkaasti paitsi maaperän kosteudelta, niin myös muilta mahdollisilta sisäilmaa kuormittavilta epäpuhtauksilta, kuten radonilta.

Näihin ja muihin rakennusprojektin erityispiirteisiin tullaan palaamaan tarkemmin tulevissa päivityksissä. Päivityksiä tullaan julkaisemaan n. kerran kuukaudessa aina projektin valmistumiseen asti. Vaihtuvan teeman lisäksi blogissa kerrotaan työmaan sen hetkisistä kuulumisista.

Toivottavasti mielenkiintosi heräsi ja tulet jatkossakin seuraamaan blogia! Myös palautetta ja kommentteja otetaan vastaan. Kiitos niistä jo etukäteen!

cropped-hengitysliitto_logo.png

Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Teemme työtä sen eteen, että kaikkien olisi helpompi hengittää.

Teksti:

Heikki Rautio

Korjausneuvoja, Hengitysliitto ry

Kuvat:

Jan-Kristian Koivukangas